Το Καλλιμάρμαρο Στάδιο, που βλέπουμε να κατασκευάζεται στην παλιά φωτογραφία, ετοιμαζόταν για τους Ολυμπιακούς αγώνες, αλλά δεν υπήρχαν χρήματα για την αναμαρμάρωση.
Όταν ο δήμαρχος της Αθήνας ρώτησε «ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο», ή απάντηση ήταν ο Αβέρωφ!
Πράγματι, ο εθνικός ευεργέτης Αβέρωφ πλήρωσε τελικά το μάρμαρο για να κατασκευαστεί το γνωστό Καλλιμάρμαρο Στάδιο της Αθήνας, μέσα στο οποίο αναβίωσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το 1896!
Το επιβλητικό στάδιο στο κέντρο της Αθήνας κρύβει μυστικά
Στέκει αγέρωχο στο κέντρο της Αθήνας, μερικές εκατοντάδες μέτρα μόνο από την Πλατεία Συντάγματος, στις παρυφές του λόφου του Αρδηττού. Το Παναθηναϊκό Στάδιο, γνωστό ως Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, ή απλά Καλλιμάρμαρο, αποτελεί ένα πραγματικό κόσμημα της αθλητικής ιστορίας της ελληνικής πρωτεύουσας.
Και ενώ εκατοντάδες τουρίστες το επισκέπτονται καθημερινά, κάτοικοι της πόλης συχνά αγνούν ακόμα και που βρίσκεται, ή στο άκουσμα του Παναθηναϊκού Σταδίου, σκέφτονται το γήπεδο του ΠαναθηναΙκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.
1. Είναι το αρχαιότερο εν λειτουργία Στάδιο στον κόσμο. Η ηλικία του υπολογίζεται ότι είναι 2.352 ετών, καθώς για πρώτη φορά δημιουργήθηκε 338 χρόνια π.Χ.
2. Είναι το μοναδικό Στάδιο στον κόσμο στο οποίο έχουν τελεσθεί τρεις Ολυμπιακοί Αγώνες. Οι Α’ Αγώνες το 1896, η Μεσο – Ολυμπιάδα του 1906 και η Τοξοβολία με τον Μαραθώνιο στη διοργάνωση του 2004.
3. Επίσης είναι το μόνο στον κόσμο το οποίο είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο από λευκό μάρμαρο της Πεντέλης. Τα λατομεία άνοιξαν πριν τους Ολυμπιακούς του 1896 αποκλειστικά για την κατασκευή του.
4. Τη Ρωμαϊκή εποχή χρησιμοποιήθηκε ως αρένα με την προσθήκη ενός ημικυκλικού τοίχου.
5. Την ονομασία του ως Παναθηναϊκό Στάδιο την απέκτησε διότι δημιουργήθηκε για να τελούνται σ’ αυτό οι εορτές των Παναθηναίων
6. Η ανακατασκευή του έγινε στο τέλος του 19ου αιώνα ειχε τεράστιο συνολικό κόστος για την εποχή (1.000.000 δρχ) και καλύφθηκε με δωρεά του Γ.Αβέρωφ.
7. Στην έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 μάλιστα δεν είχε προλαβεί να ολοκληρωθεί η ανακατασκευή λόγο καθυστερήσης της χρηματοδότητης, και μόνο οι πρώτες σειρές ήταν φτιαγμένες με το νέο μάρμαρο. (Αυτό σαν να το ξαναζήσαμε σαν χώρα...)
8. Κατέχει ακόμα ένα παγκόσμιο ρεκόρ που μάλλον θα μείνει για πάντα ακατάρριπτο. Αφορά τη μεγαλύτερη προσέλευση θεατών σε αγώνα μπάσκετ στην ιστορία του αθλήματος. Σημειώθηκε στις 4 Απριλίου του 1968, όταν η ΑΕΚ κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων νικώντας με 89-82 τη Σλάβια Πράγας μπροστά σε 60.000 θεατές.
9. Ο ποταμός Ιλισσός περνούσε μπροστά από το στάδιο μέχρι και πριν μερικές δεκαετίες. Μια όμορφη γέφυρα ένωνε την είσοδο του σταδίου με την Ηρώδου Αττικού. Σήμερα ο ποταμός έχει υπογειοποιηθεί.
10. Το 1999 για την τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου, τοποθετήθηκε μια πρόχειρη κατασκευή που έμοιαζε με πύλη στην ανοικτή πλευρά του σταδίου ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων. Ωστόσο η αλήθεια είναι πως και στην αρχική του μορφή μετά την ανακατασκευή το 1896, υπήρχε παρόμοια κατασκευή.
11. Το σχήμα του σταδίου έχει σχήμα πέταλου, με μήκος ευθείας τα 193μ. καθώς ο δρόμος ενός σταδίου, ήταν η μικρότερη απόσταση την οποία διένυαν τότε οι αθλητές. Δηλαδή το μικρότερο «σπριντ» για ένα δρομέα ήταν τα 193 μέτρα.
12. Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 τοποθετήθηκαν οι ολυμπιακοί κύκλοι στη κορυφή του κοίλου μέρους του. Αφαιρέθηκαν το 2011 πριν τους Special Olympics λόγω προβλήματος στατικότητας, ενώ το Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων το 2015 απέρριψε την πρόταση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής για επανατοποθέτηση των κύκλων με νέα φωτιζόμενη κατασκευή.